Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szívhangok Szuszáért

2009.11.28

Kép A TV-ben látott jelenet  nem volt megrázó ebben a  háborús, terroros, katasztrófás világban: egy hófehér hajú, idős urat vittek hordágyon. 

Csakhogy ezt az idős urat így látva, összedobbant egy újpesti generáció szíve és dobolt együtt a betegszállítók sietős lépteivel . Azoké, akik még villamossal is tudtak a Megyeri útra  járni, olykor fürtökben lógva a „kitérős”, botcserélős  8-as vagy a 10-es lépcsőin. A 3-ason inkább a vendég szurkolók jöttek Pest felől,  nem túl nagy számban és nem sok örömöt remélve.

 

Abban az időben volt ez, amikor a világhírű Váci úti gyárat  Egyesült Izzónak hívták  Homlokzatán még azt  is, hogy Tungsram, csak egy nagy, piros-kék T- betű jelölte, mert mindenki izzósnak vallotta magát, aki ahhoz a  máshoz nem hasonlítható nagy családhoz tartozhatott.

 

A Lámpagyár emeleti öltözőinek ablakaiban hétköznapi forduló vagy kupameccs okán, ott tolongtak a délutános gépbeállítók, meg a 75-ös épületből „átlógott” karbantartók, hogy láthassák melyik ellenfelüket, milyen arányban győzik le a  lila-fehérek, a Megyeri-úti „katlanban”? Rendszeresen nyolc-tíz, nemritkán húsz, olykor közel harminc ezres közönségük előtt.

 

Az  Újpestet fél szavakból is értő nemzedék gyerekként, apja mellett izgulva láthatta Szuszát először játszani, az Egresi (?) Virág, Aspirány, Szusza, Tóth összetételű csatársorban a Henni – Rajna, Várhidi, Győrvári – Kis II. Peller hátsó alakzat előtt például az akkor NBI.-es, Ónodival, Kirády Ervinnel és Kruck (Kemény) Tibivel felálló Vasas Izzó ellen.

 

Ők emlékezhetnek későbbről, egy csodagóljára,  a 393 egyikére, amit az Újpestben töltött 26 éve alatt játszott 463 mérkőzésén lőtt. Vagy húsz méternyire az akkor még a bajnokjelölt Vasasban védő Szentmihályi kapujától,  tenyérnyi helyről villant meg és fél fordulattal bombázott a hálóba.  „Misi” is villant, de Szusza labdája úgy vágódott félmagasan  a „hosszúba”, mint egy lábról indított rakéta.  Pedig a Vasas Bundzsák - Berendi fedezetpárja mellett nem volt könnyű lövéshez jutni még Di Stefanóéknak sem. Belül meg már ott volt Mészöly…

 

Szusza Ferit pályája csúcsán nem kevesen a világ legjobb csatárának is tartották, holott nem volt annyiszor válogatott, mint ahányszor lehetett volna. Egyesek szerint azért,  mert egy fontos meccs előtt súlyos sérülést szenvedett, amikor Sebes Gusztáv már tervezgette az Aranycsapat játékrendszerét. Mások viszont tudni vélik, hogy szókimondó természete miatt mellőzték. De a legvalószínűbb, hogy balszerencséjére vagy szerencséjére kortársa és honfitársa volt két másik csatárnak. Az egyiket  Hidegkúti Nándornak, a másikat  Puskás Ferencnek hívták. Szusza huszonnégyszer játszott a nemzeti tizenegyben és 18 gólt szerzett válogatottként.  

 

Nem volt beceneve és „civilben” alig lehetett látni a kerületben. A Váci út végén lakott, a stranddal szemben, aminek mára elöregedett  díszletei között régen volt diákszerelmek emléke bolyong- A házat és lakóját különös tisztelet övezte. A „Tungira” menők vagy onnan jövők  megilletődötten  mentek el a háromnegyedig leengedett redőnyökkel titokzatoskodó egyszerű, elegáns kis villa előtt, aminek rácsos vaskapuján szolid fémtábla hirdette lakóját: Szusza Ferenc. Titkon mindenki azt remélte hogy egyszer feltűnik a kapuban, vagy az udvar még belátható szegletében. De nem! Ő csak a játékos kijáróban szeretett feltűnni és az ellenfél térfelén akarta felhívni magára a figyelmet.

 

Most tehetetlen volt a félelmetes balláb és akihez tartozott, a kapusok  hajdani réme ott feküdt a hordágyon, kiszolgáltatva sorsának.  Sietve vitték a betegszállítók, akárcsak Sándor Csikart, a Budai árnyékában másodhegedűssé minősített  világklasszis jobbszélsőt, aki állítólag egymaga 1500 jegyet vett Göröcs jutalomjátékára.

A futballdicsőség , akárcsak az ifjúság,  mulandó. De  ha emlékeznek emlékezők, akkor fennmaradhat örökre. Amíg emberek élnek a vasúti híd, a Duna, a Megyeri Csárda, a palotai állomás, a felüljáró és a Búr-telep között

 

 

Szusza Ferenc 1923 - 2006

A Megyeri úti stadiont 2003 október 25-én, 80 éves születésnapja alkalmából róla nevezték el. 

 

 

Kép